Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешка супа»Телешка яхния с кестени

Телешка яхния с кестени

MarianeMariane
Новак
6944
Телешка яхния с кестени
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • телешко месо - 750 г мляно
  • сланина - 50 г
  • брашно - 1 с.л.
  • бяло вино - 1 винена чаша
  • захар - 3 с.л. карамелизирана
  • кестени - 25 - 30 бр.
  • лук - 20 бр. съвсем малки, арпаджик
  • доматена салца - 1 с.л.
  • дафинови листа - 1 - 2 бр.
  • карамфил - 2 - 3 глави
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусете телешкото месо с малко черен пипер и сол, добавете половин връзка ситно нарязан магданоз и направете топки, по-малки от яйце. Оваляйте топчетата в брашно. Нарежете сланината на тънко и я запържете на средно силен огън с малко масло. Когато порозовее, добанете кюфтензата и ги изпържете до зачервяване.

Сложете брашното и разредете соса с гореща вода или бульон, така че да покриете кюфтенцата.

Когато сосът кипне, добавете виното и карамелизираната захар. Междувременно попарете кестените, оставете ги да постоят 5-10 минути във врялата вода, след което ги обелете и добавете към телешкото. Обелете лукчетата и тях също попарете в подсолена вода, а след това добавете към телешкото и кестените.

Време е да сложите доматената салца, дафиновите листа и карамфила, както и още магданоз.

Оставете яхнията да се задушава около 90 минути на тих огън. Поднесете с гарнитура ориз, попарен с масло.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: