Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Защо постоянно сме уморени и ни липсва енергия?

Защо постоянно сме уморени и ни липсва енергия?

Защо постоянно сме уморени и ни липсва енергия?

Чувството на постоянна умора въпреки достатъчния сън, борбата да се изкара деня са състояния, познати почти на всеки човек в активна възраст. Изследванията относно усещането на умора при активни хора показва, че 13 процента от тях изпитват постоянна умора, а 33 процента отбелязват, че половината ден минава в борба за възвръщане на енергичността.

Липсата на енергия пречи на кондицията и на изпълняването на задълженията, разстройва и затруднява делника. Причините са различни, но при здрави хора те обикновено се заключават до няколко основни причини за постоянна умора и липса на енергия.

Консумация на твърде много кафе

Кофеинът осигурява мощен прилив на енергия, но след него веднага остава усещане за изтощение. Той блокира аденозина, успокояващ мозъка, който също има принос в производството на енергия, затова твърде много кофеин означава и по-силно чувство на изтощение. Помислете над това и пробвайте какво ще стане при спиране на кафето.

Вино на вечеря

Редовната чаша вино на вечеря действа много отпускащо след уморителния ден, но предизвиква умора на следващия. Алкохолът влияе на съня. Той подпомага бързото заспиване, но и спонтанното събуждане нощем и затруднено заспиване след това. Той влошава и качеството на съня, така че е малко вероятно човек да се събуди бодър след алкохол на вечеря. Ако се хващате, че прекалявате с питиетата, вземете си почивка от алкохола.

Виното причинява умора

Съприкосновение с негативни хора

Песимистичните хора пречат на добрата кондиция, защото се фокусират върху лоши събития и пречат на околните да видят добрите неща, внасяйки стрес в ежедневието им. Негативните връзки с такива хора разстройват енергийните нива в тялото, предизвикват емоционално изтощение.

Твърде много време на закрито

Дългите часове в закрити помещения са причина за летаргия. Дневната светлина влияе на биоритъма, цикъла на съня и бодърстването и на функциите на щитовидната жлеза. Тя потиска производството на мелатонин и води до апатия и хронична умора.

Животът на закрито причинява умора

За да се запази или възвърне чувството на бодрост и енергия трябва да се настрои ежедневието така, че в него да има движение, разнообразие, срещи с приятели, които не натоварват психиката и задължително здрав сън и добре подбрана хранителна диета. Тези условия гарантират липсата на енергия.

Вижте още:

- Най-добрите храни за енергия;

- Кои навици причиняват умора;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest