edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Съвети за намаляване на мускулната треска

Съвети за намаляване на мускулната треска

Съвети за намаляване на мускулната треска
Масажор и четка за почистване на лице 5в1-27%
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Мускулната треска е често срещан следтренировъчен процес при начинаещи и напреднали спортисти и фитнес ентусиасти. Едва ли има човек, който не е имал мускулна треска, след като по една или друга причина е натоварил мускулите си. Тъй като знаем колко неприятна и дискомфортна всъщност е тя, в тази статия ще ви помогнем да намалите мускулната си треска с няколко полезни съвета.

Като начало трябва да кажем, че няма напълно доказана теория какво всъщност е мускулната треска. Повечето експерти смятат, че тя бива предизвикана в следствие на микротравма, която формира микроскопични наранявания по мускулните фибри.

Симптомите са слаби или силни болки в мускулите, чувствителност при докосване, слабост и скованост на тялото. Може би не знаехте, но има 2 вида мускулна треска:

- остра бърза мускулна треска, която се появява почти веднага след тренировката;

- забавена мускулна треска, която се появява 24 часа след тренировката.

Е, стига толкова общи приказки, нека да преминем към съществената част, а именно - как да намалим мускулната треска. Ако следвате тези съвети, ще успеете да облекчите дискомфорта в мускулите си и да се възстановите значително по-бързо.

Важни съвети за намаляване на мускулната треска

Хидратирайте се

Недостигът на вода ще влоши мускулната треска и е възможно да доведе до образуване на крампи, затова пийте повече вода в този период.

Наспивайте се

Съвети за намаляване на мускулната треска

Добрият и пълноценен сън ще помогне на тялото ви да се възстанови по-бързо, а недоспиването ще направи точно обратното - ще влоши състоянието на мускулите ви.

Активирайте тялото си

По време на мускулна треска е препоръчително да извършвате физическа дейност. Правете леки упражнения и раздвижвайте тялото си. По този начин, загрявайки мускулите си, те ще се възстановят по-бързо. Без съмнение ще изпитвате болка, но за сметка на това ще бъде ефикасно.

Хранете се правилно

Калий при мускулна треска

През този неприятен период на възстановяване на мускулите е препоръчително да се храните с храни богати на протеин и калий. За да ви улесним, ще ви дадем малък жокер. Храни, богати на калий са бананите, фурмите, доматите, всички видове картофи, рибата, авокадото и т.н.

Масажирайте мускулите си

Съвети за намаляване на мускулната треска

Този метод се е използвал още от нашите прадеди за облекчаването на мускулните схващания и определено е ефикасен. С кръгови движения, придружени с лек натиск минавайте по схванатите мускули. Също както при раздвижването и тук при този метод ще усещате дискомфорт.

Използвайте противовъзпалителни

Трябва да имате предвид, че приемането на нестероидни противовъзпалителни като Аспирин например, няма да ускори процеса на възстановяване, а единствено ще облекчи болката в мускулите ви. Освен това ви напомняме да не ги приемате твърде често, защото всяко лекарство вреди.

В обобщение бихме казали, че ако мускулната ви треска е непоносимо болезнена, можете да приемате противовъзпалителни, за да облекчите силната болка, а когато след няколко дни тя намалее, можете да преминете към физическа активност и масажите. Чрез прилагането на тези методи ще усетите бързото възстановяване и ще можете отново да тренирате пълноценно.

Вижте още:

- Най-добрите храни за мускулен растеж;

- Колко бързо се губи мускулна маса без спорт;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest