edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Каква е разликата между белия шоколад и кафявия

Каква е разликата между белия шоколад и кафявия

Каква е разликата между белия шоколад и кафявия

Всички, които обичат шоколад, знаят, че любимото сладко лакомство води произхода си от какаото, от което се произвежда. Всеки любител на шоколада е опитвал различните му разновидности - бял, черен, кафяв шоколад, млечен.

Тези, които са запознати по-подробно с качествата на шоколада, знаят, че между белия и кафявия шоколад разликите са повече от приликите. Основното, което ги различава, е какаовото твърдо вещество.

Обяснението на методиката на производство на шоколад може да даде яснота по този любопитен въпрос.

В процеса на производство на шоколада какаовите зърна се смилат на паста. Тя се нарича шоколадов ликьор. Той се разделя на две части - какаови твърди вещества и какаово масло.

Белият шоколад се прави от какаовото масло и в него липсват какаовите твърди вещества. Затова е и бял на цвят. После белият шоколад се овкусява с ванилия, захар, млечни продукти и лецитин, който е мастната субстанция в него. От техническа гледна точка белият шоколад не би трябвало да се именува шоколад, защото в него не присъства основната съставка - какаовите твърди вещества.

Кафявият шоколад има като основа какаови твърди вещества, затова той напълно съответства на названието шоколад. Какаовите твърди вещества не само му придават специфичния аромат на шоколад, но и по-горчивия му вкус, както и по-крехката му текстура.

Друга разлика между белия и кафявия шоколад е, че белият е по-богат на мляко и масло, а оттам идва по-гладката му текстура, с кремообразно усещане, както и по-сладкия му вкус.

Бял шоколад
Снимка: Йозлям Кадирова

Двата твърде различни вида сладко изкушение обаче се възприемат от хората като два отделни вкуса от едно и също сладко изкушение и се използват както за кулинарни цели, така и за декорация.

По отношение на ползите за тъмния шоколад може да се каже, че освобождава стрес хормона кортизол и така понижава нивата на стрес и тревожност. Той е полезен и за сърдечно-съдовата система и държи нивата на кръвното налягане под контрол.

Белият шоколад е източник на празни калории, защото съдържа много мазнини, а останалото е захар и овкусители. Той не е така полезен, както тъмният. Белият шоколад не съдържа какаови твърди вещества, което значи, че в него няма кофеин. Той е подходящ избор за хората с проблем с кофеина.

И двата вида сладко изкушение са подходящи за приготвяне на любимите ви шоколадови пастички, шоколадови мъфини и шоколадови мусове.

Вижте още:

- Защо ми се яде сладко;

- Странни методи за сваляне на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest