edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Храни и напитки против пролетна умора

Храни и напитки против пролетна умора

Храни и напитки против пролетна умора

Любим наш цитат, свързан с пролетта, е този на канадката писателка Луси Мод Монтгомъри, който гласи Това му е хубавото на света – винаги можеш да си сигурен, че предстоят още много пролети.

Защото именно пролетта е сезонът, в който природата се събужда и всичко започва да раззеленява, а въздухът се насища с приятни цветни аромати.

Би било крайно неприятно, ако не можете да се порадвате на всичко, което носи със себе си пролетта, защото сте се отдали на свързаната със сезона пролетна умора.

Помахайте за сбогом на умората и започнете да се радвате на пролетта, само като наблегнете на тези храни и напитки за енергия, които са чудесен лек срещу пролетната отпадналост.

Зелени смутита

Храни и напитки против пролетна умора

Всеки, който вече е свикнал да консумира смутита, вероятно е информиран, че залените се сочат за най-полезните, защото имат пречистващо свойство за организма. Но освен че действат детоксикиращо, те изпълват и тялото ви с енергия. А най-хубавото е, че повечето зелени смутита се приготвят именно от пролетни зеленийки като спанак, лапад, киселец и др. Естествено, можете да добавите към тях и някой морков или целина, а защо не и плод. Последният вариант е за предпочитане от много хора, на които чисто зеленчуковите смутита не им допадат много на вкус.

Пилешки гърди и телешко месо

Знаете, че недостигът на желязо води до преумора и изтощение на човешкия организъм. През пролетта този недостиг се отчита най-често от лекарите, поради което е добре да се насочите към консумация на богати на желязо храни. Наред с гореизброените зеленийки, не пропускайте в менюто ви редовно да присъстват пилешки гърди и телешко месо, които са много богати на желязо.

Семена и ядки

Храни и напитки против пролетна умора
Снимка: Илиана Първанова

Споменаваме семената и ядките не само да улесним вегетарианците, веганите и суровоядците, напомняйки им, че тези дарове от природата изобилстват от протеини и омега 3 мастни киселини. Предполага се, че именно тази група от хора вече са наясно с този факт. Идеята ни е да насочим и всички любители на месото към семената и ядките, защото те наистина са пълноценен източник на протеини, който спокойно би могъл да замести и месото.

Цитрусови плодове

Всички цитрусови плодове са много богат източник на витамин С. Прибавете към тях и кивито и ананаса (те по принцип не спадат към цитрусовите), както и нашенските ябълки, които можем да намерим целогодишно по магазините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest