Каране на колело или тичане. Кое е по-добро?

каране на колело

Бягането изгаря повече калории от карането на колело, но е много по-натоварващо за мукулите и ставите. Кое е по-доброто от двете за вас? Това зависи от вашите цели и как искате да ги постигнете. В следващите редове вижте кое да изберете - бягане или каране на колело:

Здраве на сърдечно-съдовата система

По отношение на сърдечно-съдовото здраве бягането и карането на колело са еднакво полезни. Аеробните занимания спомагат за укрепването на сърцето ви, тъй като чрез тях се доставя повече кислород на тялото. Правенето на кардио упражнения като каране на колело и бягане кара сърцето ви да работи по-ефективно и през останалото време.

Ако се занимавате интензивно с една от двете дейности може да се наложи да ограничите натоварването до 60 минути на ден. Според множество проучвания, динамичните упражнения повече от 5 часа седмично или 60 минути дневно, може да имат отрицателен ефект върху вашето сърдечно-съдово здраве.

Горене на калории

Броят на калориите, които изгаряте, зависят от интензивността и и продължителността на тренировката. По принцип бягането изгаря повече калории от карането на колело, защото се натоварват повече групи мускули. Въпреки това, колоезденето е по-щадящо за тялото и можете да го правите по-дълго време или да сте по-бързи. Също така ще изгорите повече калории, ако бягате или карате по нанагорнище, отколкото по равен терен.

Вашата възраст, килограми, пол и други фактори определят вашата собствена граница при изгарянето на калории. Консултирайте се с лекар, за на научите колко калории трябва да изгаряте по време на тренировка, за да постигнете личните си здравословни цели.

Изграждане на мускули

Колоезденето може да ви помогне да развиете мускулите си в долната част на тялото. Бягането няма да доведе до голям мускулен обем, но ще ви помогне да развиете силни и тонизирани мускули.

тичане

Натискането на педалите по време на колоездене ви помага да развиете долната част на тялото. Горната част също участва, но не е толкова натоварена, колкото долната.

Бягането използва всички мускули едновременно и не натоварва повече една част от тялото за сметка на друга. Мускулите и ставите ви ще станат по-силни в следствие на ударите в земята при тичането.

Тонизиране на мускулите

Тичането може да е по-добро за тонизиране на мускулите, тъй като цялото ви тяло работи и изгаряте повече калории. Ще трябва да добавите тренировки с тежести или да промените диетата си, ако искате да постигнете забележими резултати. Стройните и тонизирани мускули обикновено са резултат от цялостно натоварване на тялото и ниската телесна мазнина. Не можете да изберете, къде тялото ви да натрупва или губи мазнини, но можете да решите кои мускули да натоварвате.

Според редица проучвания тренирането четири до пет пъти седмично е достатъчно за поддържане на мускулния тонус при активни възрастни хора. Ключът при тонизирането е да се упражнявате дълго време без мускулите ви да се уморяват.

По-бавното тичане на по-дълги разстояния може да ви помогне да имате тонизирана мускулатура.

Загуба на тегло

За да отслабнете, трябва да намерите правилният баланс между приеманите и изразходените калории. Може да успеете да отслабнете по-бързо, ако бягате, но ако карате колело продължително време също бихте могли да постигнете добри резултати.

Отслабването с бягане или колоездене също зависи от това, как ги комбинирате със здравословното хранене и други свои навици. Бягането изгаря средно повече калории, но колоезденето е по-щадящо за ставите, което може да ви позволи да спортувате по-дълго и да изгаряте повече калории като цяло.

Според проучване бягането и колоезденето потискат апетита при младите мъже. Тези активности могат да бъдат полезни, ако успявате да контролирате желанието се да ядете или да приемате по-балансирана храна. Говорете с лекар или треньор, ако имате конкретни цели при отслабването.

Други фактори, които трябва да се имат предвид

Когато решавате дали да се занимавате с бягане или колоездене имайте предвид следните фактори:

Колко пари искате да похарчите?

Колоезденето е по-скъпо от бягането, тъй като първоначално трябва да инвестирате във велосипед, а също така имате и разходи по поддръжката му във времето. Имате нужда от каска и по желание може да си закупите специални дрехи и обувки.

Качественият чифт маратонки също би могъл да има висока цена. Можете да се оборудвате с много високотехнологични съоръжения и дрехи, които да носите по време на бягане. Добрите обувки защитават ставите, а специалните дрехи могат да ви помогнат при потенето. С добра екипировка можете да бягате на по-дълги разстояния.

Ако се интересувате от колоездене, първо вземете назаем от някого колело и опитайте, преди да направите инвестицията. Ако просто искате да опитате нов спорт, за да увеличите кардио натоварването, бягането е по-евтиния вариант.

Имате ли хронични заболявания?

Ако имате хронично заболяване се консултирайте с вашият лекар преди да започнете каквото и да е натоварване. Колоезденето е по-щадящо за тялото, но би могло да увеличи болките в кръста. Нараняването се случва по-често при бягане, но ако имате проблеми с поддържането на равновесие бягането или бързото ходене, може да са по-подходящи за вас.

И колоезденето и бягането са еднакво добри варианти. Изберете кой е по-подходящ според вашият начин на живот, за да сте сигурни, че ще му се насладите и се придържайте към него. Можете също така да практикувате и двете, за да избегнете скуката и да извлечете ползите от всяка дейност.

Ако искате да постигнете конкретни резултати, като загуба на тегло или мускулна маса, най-добре работете с треньор, който ще адаптира натоварването спрямо вашите нужди.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати