edin.bg»Съвети»Съвети при осоляване на кайма

Съвети при осоляване на кайма

Съвети при осоляване на кайма

Когато приготвите дадено ястие, след като го опитате и ви се стори не достатъчно солено, е лесно да му добавите малко сол. Не така обаче стои въпросът с каймата. Как трябва да я осоляваме и колко сол се слага, ще разберем в следващите редове.

Ако се питате точно колко сол да сложите на каймата, когато готвите, ще се опитаме да отговорим сега. Може и да опитате суровата кайма, за да прецените какво липсва, но това може да е много опасно за вашето здраве.

Трябва да се доверите на вашият опит и предишни грешки, за да знаете точно колко сол трябва да сложите на 1 килограм кайма. И тук възниква въпросът дали трябва да мерите солта в щипки, или в грамове? По принцип по-опитните домакини и готвачите, които работят от дълги години, знаят точно колко да осолят каймата, с която ще готвят. Опитните готвачи слагат сол без да се замислят, защото знаят точно какво количество е нужно.

Ако използвате и други продукти, които ще сложите в каймата, трябва да се замислите те какво количество сол съдържат и за тях колко сол ще е нужна. По-опитните специалисти казват, че на 1 кг кайма се слага 20 грама сол. За да измерите тези грамажи, можете да използвате чаена лъжичка за ориентир. Ако искате да направите кюфтета от кайма, а не от месо, количеството сол е същото. За да не получите пресолени кюфтета, добавете солта, когато всички останали продукти са сложени вече в каймата. А ето как можете да откриете колко е солена каймата:

Може да вземете малко от вече омесената кайма и да го изпържите, а след това да го опитате. Когато парчето кайма е изстинало и го опитате, ще разберете колко е солена и останалата кайма.

След като знаете как се осолява каймата, може да опитате да приготвите спагети с кайма, гнезда от кайма или емблематичното руло стефани

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати