Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Яхния»Телешко шкембе с доматен сос яхния

Телешко шкембе с доматен сос яхния

Мариана В.Мариана В.
Новак
306
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Има ли почитатели на телешкото шкембе? - Ние имаме рецепта за яхния с негово участие"

Необходими продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • лук - 2 - 3 глави
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л. може и масло
  • червен пипер
  • карамфил - 2 - 3 главички
  • доматен сос - 400 г готов
  • магданоз - 1/2 връзка
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете младо телешко шкембе, добре почистено и крехко. То се залива с вода и се сварява да готовност в обикновена тенджера, което отнема много време или в тенджера под налягане.

Когато телешкото шкембе се поохлади, се нарязва на дълги и тънки ивици. Олиото или маслото се загряват и шкембето се запържва до златисто от всички страни. Вади се и се съхранява на топло, а в същата мазнина се запържва лука до омекване.

Към лука се добавя 1 с.л. брашно и се запържва до златисто, след което се разрежда запръжката с 2 ч.ч. бульон от варенето на шкембето. Връща се шкембето вътре, добавят се доматеният сос и подправките и яхнията се задушава около 30-35 минути на тих огън.

Преди поднасяне са поръсва със ситно нарязан свеж магданоз и настърган кашкавал. Уникално вкусно става :)

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: