Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Запеканки»Печен карфиол с шунка и вкусен сос

Печен карфиол с шунка и вкусен сос

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7912k
Печен карфиол с шунка и вкусен сос
Снимка: Диана Костова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Много вкусна и лесна запеканка с карфиол и нежен бешамел."

Необходими продукти

  • шунка - 150 грама
  • карфиол - 1 кг
  • пармезан - 50 г настърган
  • лимони - 1 парче
  • сол
  • за бешамела
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 60 грама
  • индийско орехче - 1 щ.
  • сол
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Първо накъсайте главата карфиол на малки розички.

В тенджера кипнете вода, посолете я и добавете парче лимон. Пуснете вътре розичките карфиол и ги сварете до омекване.

Отцедете сварения карфиол и го прехвърлете в тава, намазнена с 2-3 лъжици зехтин.

Отгоре наредете тънко нарязани парченца шунка.

В касерола разтопете маслото. Запържете вътре 2 лъжици брашно. Излейте студеното мляко наведнъж и посолете.

Бъркайте веднага с телена бъркалка. Сосът Бешамел трябва да се сгъсти, но не прекалено. Овкусете готовия сос с настъргано индийско орехче.

Залейте карфиола с шунката и леко разтръскайте формата, за да се разпредели равномерно. Отгоре поръсете с настърган пармезан.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете запеканката до апетитен загар, като имайте предвид, че не необходимо много време, тъй като продуктите са минали предварителна термична обработка.

Печеният карфиол с шунка и вкусен сос е готов.

Вижте как да си приготвите и вкусен карфиол пане или любимата пица от карфиол.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: