Начин на приготвяне
Първо накъсайте главата карфиол на малки розички.
В тенджера кипнете вода, посолете я и добавете парче лимон. Пуснете вътре розичките карфиол и ги сварете до омекване.
Отцедете сварения карфиол и го прехвърлете в тава, намазнена с 2-3 лъжици зехтин.
Отгоре наредете тънко нарязани парченца шунка.
В касерола разтопете маслото. Запържете вътре 2 лъжици брашно. Излейте студеното мляко наведнъж и посолете.
Бъркайте веднага с телена бъркалка. Сосът Бешамел трябва да се сгъсти, но не прекалено. Овкусете готовия сос с настъргано индийско орехче.
Залейте карфиола с шунката и леко разтръскайте формата, за да се разпредели равномерно. Отгоре поръсете с настърган пармезан.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете запеканката до апетитен загар, като имайте предвид, че не необходимо много време, тъй като продуктите са минали предварителна термична обработка.
Печеният карфиол с шунка и вкусен сос е готов.
Вижте как да си приготвите и вкусен карфиол пане или любимата пица от карфиол.