Класическа Дяволска торта

Класическа Дяволска торта
Снимка: Виктория Константинова
1 / 2
03/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
24
"От тази доза класическа дяволска торта парчетата се получават тънки и високи. Но не се съмнявам да си поискате второ..."

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • захар - 3 ч.ч.
  • масло - 240 г
  • яйца - 6 бр.
  • какао - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • кафе - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • ЗА КРЕМА
  • краве масло - 210 г
  • натурален шоколад - 200 г
  • бял шоколад - 200 г
  • сладкарска сметана - 1 ч.ч.
  • сладко от малини - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се изкарва от хладилника, за да омекне. В купата на кухненски робот слагаме масло, като се нарязва на кубчета.

Добавя се захарта и се разбива добре. Едно по едно се чукват яйцата, като след всяко сместа се разбива.

Приготвя се кафето. В купата се добавят половината от кафето и половината от млякото. Добавя се и какаото и бакпулвера. Разбива се.

Прибавят се останалото кафе и мляко. Добавя се едната чаша брашно, содата и солта. Разбива се. Постепенно се добавя цялото количество брашно. Разбива се смес с гъстотата на какаово кексово тесто.

Фурната се загрява на 200 °C. Подготвя се форма за торта с падащ ринг, като се слага хартия за печене на дъното. Сместа се изсипва във формата. Пече се шоколадовият блат на 180 °C за поне час и половина.

Готовността се проверява с клечка за зъби. Когато по клечката не остава нищо, значи блатовете са готови. Изваждат се от формата и се оставят да изстинат. Получава се закръглена издутина в горната част на блатовете, но и тя ще бъде използвана.

Когато изстине, започва да се разрязва на 4 блата, като се започва от долу нагоре. Режат се блатове с дебелина около 1, 5 см. Трите тортени блата се получават, а четвъртият ще се сглоби от оставащата горна част, която се разрязва на един блат с по-малка окръжност и с останалата издутина се запълва отстрани за формирането на цял блат. При сглобяването на мега шоко тортата ще стане по-ясно.

Подготвя се шоколадовият крем за торта. За него маслото също трябва да е на стайна температура. Двата вида шоколад се начупва и слага в купа, като 20 грама от белия шоколад се отделя за декорация. Добавя се и маслото.

Разтапя се на водна баня, като се разбърква. Добавя се сладкарската сметана и се разбърква до хомогенна смес. Получава се течна смес, но се оставя около час, за да се охлади и да се стегне.

Когато се охлади се прехвърля в купата на миксера и се разбива, за да стане пухкав крем. По желание може да се добави още малко сладкарска сметана при разбиването. Кремът е готов.

Малко от крема се слага върху подноса, върху който ще се сглобява шоколадовата торта, за да не се мести тортата. Слага се първият блат. Малко повече от 1/4 от крема се разпределя върху блата. Разполага се вторият блат. Намазва се с малиновото сладко. Тук се вмъква по-малкият блат. Слага се с по-тясната си част надолу и от похлупачето се начупват парченца, с които отстрани се напъхват в дупките и се оформя цял блат.

Отгоре се слага отново около 1/4 от крема и се разпределя. Поставя се последният блат. Слага се част от крема в пош, за да се използва за декорация и се слага в хладилник да стегне.

С останалия крем за торта се покрива цялата торта отгоре и отстрани. Заглажда се. Декорира се. С крема в поша се правят кръгови движения по края на тортата отгоре.

Настъргва се белият шоколад и се поръсва във вътрешната част на декорацията. От тази доза класическа дяволска торта парчетата се получават тънки и високи. Но не се съмнявам да си поискате второ.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: