Начин на приготвяне
В купикча смесете прясното мляко с яйцето, галетата, наситнения магданоз, бахара, черния пипер, солта и индийското орехче. Разбъркайте до получаване на паста и оставете настрана.
Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган и задушете за няколко минути наситнения лук. Добавете пасирания чесън и след още кратко готвене прибавете към горната смес.
Добавете двата вида кайма и разбъркайте хубаво. Ако получената смес е много суха добавете 2-3 лъжици прясно мляко.
Навлажнете ръцете си и оформете малки кюфтенца.
Сложете хартия за печене върху тава и наредете кюфтенцата. Изпечете ги в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, тъй като им предстои още термична обработка.
За соса сипете зехтина и маслото в дълбок тиган и ги загрейте. Прибавете брашното и бъркайте постоянно, за да се запече. Сипете бульоните на части, като внимавате да не се образуват бучки.
Сипете соевия сос, сметаната, горчцата, лимоновия сок, соса Уорчестър, захарта и белия пипер. Гответе на умерен огън между 10 и 15 минути, като от време на време разбърквате. Пуснете вътре кюфтенцата и гответе още 10 минути.
Накрая поръсете кюфтенцата в сос с наситнен магданоз.
Кюфтенцата по шведски с апетитен сос са готови.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за кюфтенца по шведски или тези вкусни кюфтета в бял сос.