Начин на приготвяне
Начупете маята в 100 мл топло мляко, добавете 2 лъжици брашно и 1 лъжица захар, разбъркайте. Оставете да шупне, след което смесете с останалите посочени продукти и замесете меко тесто, което не бива да лепне.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете да втаса на топло за около час.
Разделете готовото тесто на две части. Разточете всяка една на кора с дебелина около 1 см.
Вземете чаша с диаметър 7 см и изрежете кръгове. Средата на поничките изрежете с чаша с по-малък диаметър.
Загрейте достатъчно количество олио и изпържете поничките до готовност. Отцедете ги върху кухненска хартия.
Загрейте маслото с прясното мляко в малка тенджерка, добавете начупения шоколад и разбъркайте до разтопяването му.
Намажете с лъжица поничките и ги наредете върху решетка, за да стегне шоколадовата глазура.
Поръсете поничките със захарна украса или каквото обичате.
Вкусните домашни понички с шоколадова глазура са готови.