Начин на приготвяне
Разтворете маята в млякото и 1 лъжица захар. Оставете да шупне на топло за 15-тина минути.
Междувременно пресейте брашното заедно със солта. Добавете омекналото масло и го втрийте с вилица, за да се образуват трохи. Сипете захарта и накрая шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто.
Покрийте тестото с кръпа и го оставете да втаса на топло за около 90 минути.
Разточете готовото тесто на кора с дебелина около 1 см. Изрежете поничките с дупка.
Сложете хартия за печене в тава и наредете поничките. Покрийте и ги оставете да втасат на топло за половин час.
Загрейте достатъчно количество олио в тенджера и изпържете поничките на маслена баня и от двете страни - внимавайте да не ги прегорите.
Наредете ги върху хартия за печене, за да се отцедят от излишната мазнина.
Начупете шоколада в купа и заедно с маслото го разтопете на водна баня. Когато се раззтопи напълно, сипете гореща вода и бъркайте до гъста лъскава каша.
Може да разделите течния шоколад в няколко купички и да оцветите в различни по цвят бои.
Топнете поничките в още топлия шоколад и оставете да се охлаждат върху решетка. Поръсете ги със звездички, кокосови стърготини или каквото имате.
Цветните понички с шоколадова глазура са готови.