Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Вегетарианско ризото с Шийтаке и пармезан

Вегетарианско ризото с Шийтаке и пармезан

Вегетарианско ризото с Шийтаке и пармезан
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Пригответе вегетарианско ризото с Шийтаке и пармезан и ви уверяваме, че няма да ви липсва месо."

Необходими продукти

  • ориз - 300 г Арборио
  • гъби - 250 г шийтаке
  • краве масло - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 1 ск.
  • бульон - 1200 мл зеленчуков
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • универсална подправка - за ризото, Karl Otto 1 с.л.
  • магданоз - пресен, скълцан
  • пармезан - рендосан
  • хималайска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерата задушете скълцания лук в зехтин и масло, а след като промени цвета си, към него добавете нарязаните гъбки.

Когато продуктите поомекнат, слагаме и ориза. Мощността на котлона се намалява и в съда за готвене се добавя част от бялото вино.

Щом течността се изпари, започваме да наливаме по малко от зеленчуковия бульон.

Трябва да разбърквате оризовата гозба регулярно и непрекъснато да слагате от бульона.

При бавно готвене на ризото, ястието ще стане нежно и по-кремообразно.

За финал, щом получите желаната консистенция, овкусете ястието с черен пипер и универсална подправка за ризото.

Вегетарианско ризото с Шийтаке и пармезан поднесете със скълцан магданоз и рендосано сирене пармезан.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: