Начин на приготвяне
Разтворете маята в прясното мляко, 2 лъжици брашно и лъжица захар. Оставете да се активира за 15-тина минути.
Отделно разбийте яйцата със захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията. Сипете получената смес към активираната мая.
На части добавете пресятото брашно и разтопеното масло. Замесете еластично меко тесто.
Оставете на топло да втаса за около 2 часа.
Разделете готовото козуначено тесто на топки, които са около 55 грама.
Разточете на фитил всяка топка. Прегънете на две, усучете и оформете като геврече.
В средата им сложете по парче локум.
Сложете хартия за печене в тава и наредете козунака. Оставете да втаса за половин час и го намажете с разбития жълтък с прянсо мляко.
Поръсете козунака с бадемите и изпечете в загрята на 180 градуса. Изпечете до готовност - около 50 минути.
В края на печенето покрийте с фолио, за да не загори.
Извадете и намажете с разтопен мед за повече блясък.
Локумените козунаци с бадеми са готови.