Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Локумени козунаци с бадеми

Локумени козунаци с бадеми

Локумени козунаци с бадеми
Снимка: Лесно и вкусно с Катя
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
220 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
270 мин.
Порции
20

Необходими продукти

  • брашно - около 700 грама
  • захар - 1/2 ч.ч. (чашата е от 200 мл)
  • суха мая - 7 грама
  • масло - 120 г разтопено
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 200 мл (хладко)
  • лимонова кора - от 1 брой
  • жълтъци - 1 брой (с малко прясно мляко за намазване)
  • ванилия - 1 брой (2 г)
  • филирани бадеми
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко, 2 лъжици брашно и лъжица захар. Оставете да се активира за 15-тина минути.

Отделно разбийте яйцата със захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията. Сипете получената смес към активираната мая.

На части добавете пресятото брашно и разтопеното масло. Замесете еластично меко тесто.

Оставете на топло да втаса за около 2 часа.

Разделете готовото козуначено тесто на топки, които са около 55 грама.

Разточете на фитил всяка топка. Прегънете на две, усучете и оформете като геврече.

В средата им сложете по парче локум.

Сложете хартия за печене в тава и наредете козунака. Оставете да втаса за половин час и го намажете с разбития жълтък с прянсо мляко.

Поръсете козунака с бадемите и изпечете в загрята на 180 градуса. Изпечете до готовност - около 50 минути.

В края на печенето покрийте с фолио, за да не загори.

Извадете и намажете с разтопен мед за повече блясък.

Локумените козунаци с бадеми са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: