Начин на приготвяне
Първо сварете лещата до пълното омекване на зърната. Отцедете я и я оставете да се охлади.
На сух тиган запечете за кратко сусама, за да получи леко златист цвят. Внимавайте да не го прегорите.
В блендер сипете сусама, бадемите, чесъна и посолете. Налейте лимоновия сок и зехтина. Пасирайте за няколко секунди.
Добавете сварената леща и ядките, овкусете с подправките и завъртете още няколко секунди, за да се получи гладка паста.
Вие преценете дали искате хумусът да е напълно фин или го предпочитате малко по-груб. Ако обичате по-силни вкусове, добавете още лимонов сок, кимион и сол.
Поръсете разядката с наситнен червен лук, залейте със струйка хубав зехтин. Украсете с магданоз и поднесете.
Хумусът с леща, бадеми и сусам е готов.