Edin.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумус с леща, бадеми и сусам

Хумус с леща, бадеми и сусам

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Хумус с леща, бадеми и сусам
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Експериментирайте смело с продуктите за направата на разядки"

Необходими продукти

  • бадеми - 11 сурови и белени ядки
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • леща - 350 грама
  • сусам - 40 г
  • зехтин - 70 мл
  • карамфил - 1 щипка, на прах
  • сол - 2 щипки или на вкус
  • кимион - 1 к.л.
  • лимонов сок - 30 мл
  • За гарниране
  • магданоз - свеж за украса
  • зехтин - 1 струйка за поливане
  • червен лук - 1/4 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете лещата до пълното омекване на зърната. Отцедете я и я оставете да се охлади.

На сух тиган запечете за кратко сусама, за да получи леко златист цвят. Внимавайте да не го прегорите.

В блендер сипете сусама, бадемите, чесъна и посолете. Налейте лимоновия сок и зехтина. Пасирайте за няколко секунди.

Добавете сварената леща и ядките, овкусете с подправките и завъртете още няколко секунди, за да се получи гладка паста.

Вие преценете дали искате хумусът да е напълно фин или го предпочитате малко по-груб. Ако обичате по-силни вкусове, добавете още лимонов сок, кимион и сол.

Поръсете разядката с наситнен червен лук, залейте със струйка хубав зехтин. Украсете с магданоз и поднесете.

Хумусът с леща, бадеми и сусам е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: