Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак със сусам и мак

Козунак със сусам и мак

НикиНики
Новак
13363k
Козунак със сусам и мак
Снимка: Ники
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • яйца - 6 броя
  • брашно - 1.2 кг
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 300 грама
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • мас - 100 грама
  • масло - 100 грама
  • лимони - 1 брой
  • ванилия - 2 броя (по 2 г)
  • сол - 1 щ.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 броя
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • маково семе
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за козунака трябва да са престояли на стайна температура.

Активирайте маята с лъжица брашно, мляко топло мляко и захар.

Яйцата и захарта разбийте. Сипете останалото мляко и добавете лимонова кора, пресятото бршано и разтопената мас. Замесете меко козуначено тесто от посочените продукти.

Намазнете го и го оставете на топло, за да втаса.

Разделете тестото на равни по големина топки. Сплетете ги и ги подвийте, за да се образува формата на луна.

Сложете хартия за печене в тава и поставете вътре козунаците. Оставете да втасат повторно.

Намажете ги с разбитите жълтъци с млякото и поръсете с маково семе или сусам.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете козунаците до готовност - около 40 минути.

Козунакът със сусам и мак е много вкусен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: