Начин на приготвяне
Продуктите за козунака трябва да са престояли на стайна температура.
Активирайте маята с лъжица брашно, мляко топло мляко и захар.
Яйцата и захарта разбийте. Сипете останалото мляко и добавете лимонова кора, пресятото бршано и разтопената мас. Замесете меко козуначено тесто от посочените продукти.
Намазнете го и го оставете на топло, за да втаса.
Разделете тестото на равни по големина топки. Сплетете ги и ги подвийте, за да се образува формата на луна.
Сложете хартия за печене в тава и поставете вътре козунаците. Оставете да втасат повторно.
Намажете ги с разбитите жълтъци с млякото и поръсете с маково семе или сусам.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете козунаците до готовност - около 40 минути.
Козунакът със сусам и мак е много вкусен.