Начин на приготвяне
Сипете в тенджера под налягане бялото вино и половината лимон. Добавете вода да покрие октопода и затворете с капак.
Когато заври, намалете котлона до бавно кипете. Гответе 20 мин. Ако се пробива с вилица, октоподът е готов.
Прехвърлете го във вода да се охлади до стайна температура. Нарежете пипалата и главата на парчета. Отцедете и оставете върху глинен съд.
Полейте парчетата със зехтин и разбъркайте. Поръсете с бяло вино, зехтин, черен пипер и сол.
Печете октопода за 25 мин. на 200 градуса. Може да полеете с отделения сос.
Полейте със зехтин, изстискайте лимонов сок и поръсете гювеча с чесън и магданоз.
Овкусете октопода с бяло вино и чесън с черен пипер и сол.