Начин на приготвяне
Сипете содата в киселото мляко. Сипете хладката вода, маята, ако е суха (прясната се разтваря във вода предварително), яйцата (отделете 1 жълтък). Добавете олиото и малко по малко пресятото брашно.
Замесете тесто, което трябва да разделите на 7-8 топчета. Разтопете маслото, намазнете ръцете си с него и разтегнете тестото на кора, дебела 1 см.
Намажете с масло и поръсете със сирене, натрошено. Завийте на руло и сложете в намазнена тава. Повторете с всички топчета, за да оформите пухкавата питка със сирене.
Оставете да втаса 40 мин. Намажете с жълтък.
Печете страхотната питка за 40 мин. на 200 градуса.
Може да оформите и по друг начин - разточвайки топчетата до 1 см дебелина, намажете ги с масло, поръсете със сирене и наредете една върху друга корите. Навийте на руло и нарежете на парчета, дебели 8-10 см.
Наредете в тава и печете Месеницата по Старозагорски.