Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Класическа Месеница

Класическа Месеница

Класическа Месеница
Снимка: Стоянка Русенова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Топла Месеница - няма човек, който може да ѝ устои, опитайте и вие"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2.5 - 3 ч.чаши
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • яйца - 2
  • жълтъци - 1
  • сирене
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете маята със захарта в половината от прясното мляко. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти, необходими за месеницата.

Замесете меко тесто. Оставете го да почине малко, след това го разделете на 5 по-малки топки.

От едната топка разточете кора. Намажете я с олио и поръсете с натрошено сирене. Навийте внимателно кората на руло, усучете и я сложете в предварително намаслена тава.

Процедирайте така с всички топки тесто. Оставете наредената месеница на втаса на топло за около час.

След това я намажете с разбит с прясно мляко жълтък и сложете да се пече в предварително загрята умерена фурна.

Готовия тутманик поръсете с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши и стане още по-мекичък.

Класическата Месеница е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: