Начин на приготвяне
Сипете маята със захарта в половината от прясното мляко. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти, необходими за месеницата.
Замесете меко тесто. Оставете го да почине малко, след това го разделете на 5 по-малки топки.
От едната топка разточете кора. Намажете я с олио и поръсете с натрошено сирене. Навийте внимателно кората на руло, усучете и я сложете в предварително намаслена тава.
Процедирайте така с всички топки тесто. Оставете наредената месеница на втаса на топло за около час.
След това я намажете с разбит с прясно мляко жълтък и сложете да се пече в предварително загрята умерена фурна.
Готовия тутманик поръсете с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши и стане още по-мекичък.
Класическата Месеница е готова.