Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета с доматен сос на фурна

Кюфтета с доматен сос на фурна

Кюфтета с доматен сос на фурна
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Кюфтета с доматен сос на фурна - помним ги от детството, хапваме и до днес"

Необходими продукти

  • За кюфтетата
  • лук - 1 глава
  • кайма - 600 грама (смес)
  • галета - 1 с.л.
  • яйца - 1 брой
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер
  • За соса
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • чушки - 1 брой
  • домати - 680 г (от консерва)
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • лук - 2 глави
  • босилек - 1 щипка
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист - 2 броя
  • мащерка - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусете каймата с подправките. Смесете я с наситнения лук, яйцето и галетата. Разбъркайте добре и оформете кюфтета с приблизително еднаква големина.

Намазнете тава за печене със зехтина и наредете кюфтетата.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете кюфтетата около 25 минути, като ги обърнете веднъж, за да получат загар от всички страни.

Междувременно пригответе доматения сос. Наситнете чушката и лука. Запържете ги в загрят зехтин до златист цвят. Прибавете пюрето и доматите, наситнения чесън и овксусете с подправките.

Добавете лъжичка захар, която да убие киселинността. Посолете и варете до сгъстяване на доматения сос.

Сипете соса върху кюфтетата, разбъркайте и върнете във фурната за още 10-тина минути.

Поръсете с прясно нарязан магданоз и сервирайте.

Кюфтетата с доматен сос на фурна са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: