Edin.bg»Рецепти»Пица»Домашна зеленчукова пица с гъби

Домашна зеленчукова пица с гъби

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Новак
71453
Домашна зеленчукова пица с гъби
Снимка: Niki Zhelyazkova
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Да, не е италианска пица, но пък е домашно приготвена от нас"

Необходими продукти

  • за тестото
  • вода - 200 мл хладка
  • мая - 1/2 кубче (21 г) прясна или 1 пак. суха от 7 г
  • захар - 1 с.л. , за активиране на маята
  • сол - 1/2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 300 г (10 с.л. с връх)
  • За гарниране
  • кашкавал - 100 - 150 г настърган
  • краве масло - 1 бучка, за задушаване на гъбите + зехтин
  • лук - 1 глава
  • чушки - 2 бр. червени
  • гъби - 250 г
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за пицата може да престои в хладилник до два-три дни и тогава се ползва за всякакви пици. При бъркането му се работи с лъжица. Готовото тесто се покрива се със стреч фолио за един час. А ако е било в хладилник, се оставя да се отпусне.

Ето и как се приготвя тестото: Маята се активира с малко хладка вода в съд, добавя се една супена лъжица захар, бърка се до втечнена консистенция на маята. Добавят се и три супени лъжици от брашното, добре се разбърква.

След като маята се е активирала, и е цялата с балончета (шупнала), я добавяме в дълбок съд с половината брашно и солта. Слагаме също остатъка от водата и олиото.

Към тази смес започваме да добавяме поетапно от останалото брашното и омесвам до лепкаво тесто.

Намазвам тавичката на фурната с олио или с хартия за печене (ниската тавичка ползвах). Изсипвам тестото в тавичката и го разпределям равномерно навсякъде. Пицата със зеленчуци трябва да е тънка.

Върху тестото поръсих със сол, леко. С четка разнесох няколко супени лъжици от доматеното пюре навсякъде върху пицата.

Добавих нарязан на полумесеци лук, като го разпределих равномерно по тестото. Добавих и нарязаните червени чушки на шайби и предварително задушените гъби от тигана.

Поръсих с настъргания кашкавал и отново със сол и подправките.

Подправките ми бяха: чубрица, черен пипер, млян, кимион, млян и на зърна, те са по вкусът на домакините. Моята пица беше изцяло без месо или колбас, беше вегетарианска пица.

Сложих я във студена фурна на горен и долен реотан , на 170 градуса, на второ ниво на скарата от долу нагоре. Пекох я 30 минути, но при предварително загрята фурна е необходимо не повече от двадесет минути. Домашната зеленчукова пица с гъби стана много вкусна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: