Начин на приготвяне
Тестото за пицата може да престои в хладилник до два-три дни и тогава се ползва за всякакви пици. При бъркането му се работи с лъжица. Готовото тесто се покрива се със стреч фолио за един час. А ако е било в хладилник, се оставя да се отпусне.
Ето и как се приготвя тестото: Маята се активира с малко хладка вода в съд, добавя се една супена лъжица захар, бърка се до втечнена консистенция на маята. Добавят се и три супени лъжици от брашното, добре се разбърква.
След като маята се е активирала, и е цялата с балончета (шупнала), я добавяме в дълбок съд с половината брашно и солта. Слагаме също остатъка от водата и олиото.
Към тази смес започваме да добавяме поетапно от останалото брашното и омесвам до лепкаво тесто.
Намазвам тавичката на фурната с олио или с хартия за печене (ниската тавичка ползвах). Изсипвам тестото в тавичката и го разпределям равномерно навсякъде. Пицата със зеленчуци трябва да е тънка.
Върху тестото поръсих със сол, леко. С четка разнесох няколко супени лъжици от доматеното пюре навсякъде върху пицата.
Добавих нарязан на полумесеци лук, като го разпределих равномерно по тестото. Добавих и нарязаните червени чушки на шайби и предварително задушените гъби от тигана.
Поръсих с настъргания кашкавал и отново със сол и подправките.
Подправките ми бяха: чубрица, черен пипер, млян, кимион, млян и на зърна, те са по вкусът на домакините. Моята пица беше изцяло без месо или колбас, беше вегетарианска пица.
Сложих я във студена фурна на горен и долен реотан , на 170 градуса, на второ ниво на скарата от долу нагоре. Пекох я 30 минути, но при предварително загрята фурна е необходимо не повече от двадесет минути. Домашната зеленчукова пица с гъби стана много вкусна!