Начин на приготвяне
Почистете шарана от люспи, вътрешности и хриле. Измийте отвън и отвътре, посолете и поръсете черен пипер. Сложете в намазнена тава.
Измийте сините сливи и ги залейте със 100 мл гореща вода. Оставете да се накиснат, после махнете костилките и нарежете. Запазете водата.
Почистете и накълцайте праз лука, обелете и нарежете моркова. Запържете със сол в мазнина. Щом са готови, добавете накиснатия във вода и отцеден ориз. Щом стане прозрачен, сипете сините сливи, доматения сок (4-5 с.л.) и водата, в която са се накисвали сливите.
Поръсете сол, черен пипер и чубрица. Напълнете шарана с изстиналата плънка и зашийте. Ако остане, разпределете в тавата около него.
Задушете нарязания праз за заливката. Добавете чесъна и обелените домати. Поръсете със сол, черен пипер и захар. Добавете дафиновия лист. След няколко минути на котлона сипете към шарана за Никулден.
Печете рибата за час и малко на 180 градуса или докато стане златиста.
Сервирайте пълнения никулденски шаран.