Edin.bg»Рецепти»Баница»Маслена баница със сирене и домашни кори

Маслена баница със сирене и домашни кори

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Маслена баница със сирене и домашни кори
Снимка: Мария Симова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
20
"Започнете деня си с усмивка благодарение на тази вкусна домашна баничка"

Необходими продукти

  • тесто
  • краве масло - 300 г меко
  • брашно - 1 кг
  • вода - 500 мл топла
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • плънка
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете оцета, олиото, солта и водата. Замесете меко тесто. Разделете го на две топки. Обвийте в стреч фолио за 20 мин.

Маслото трябва да бъде със стайна температура. Натрошете сиренето, добавете разбитите яйца и разбъркайте.

Разточете едната топка тесто на тънка кръгла кора, намажете я с масло. Сгънете от едната и о другата страна до средата и пак намажете масло.

Сгънете противоположните краища и пак намажете с масло. Сгъвате по този начин, докато се получи квадратно тесто.

Поставяте пакетчето върху набрашнена чиния, поръсвате и него, завивате с хартия и поставяте за десет минути във фризер.

Правите по същия начин и другата топка тесто. Докато второто престоява във фризера, разточете първото на правоъгълна кора, голяма колкото тавата за печене.

Поставете я в намазнена тава, поръсете с плънка. Разточете второто пакетче по същия начин и сложете отгоре върху първата кора.

Защипете готовата баница по краищата и нарежете на квадрати. Намажете с масло.

Печете баницата със сирене за 35 мин. на 200 градуса

Щом е готова, напръскайте маслената баница със сирене и домашни кори с вода и оставете, покрита с кърпа, за 10 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: