Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сарми по турски

Постни лозови сарми по турски

Постни лозови сарми по турски
Снимка: Ilinka
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Дори няма да е нужно да топлите тези лозови сармички - и студени са толкова вкусни"

Необходими продукти

  • лимони - 1 бр. сока
  • захар - щипка
  • лозови листа - 250 г
  • сол
  • зехтин - 2 к.ч. или олио
  • за плънка
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 250 мл или олио
  • ориз - 250 г
  • джоджен
  • копър
  • орехи - 25 г счукани
  • лук - 750 г ситно нарязан
  • стафиди - 25 г
  • сол - 1 ч.л.
  • магданоз - ситно нарязан
  • вода - 250 мл вряла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете лозовите листа за пет минути във вода заедно със сока от лимон. Излейте водата и охладете листата. По-жилавите постелете на дъното на тенджерата.

Пригответе плънката, запържвайки лука. После добавете орехите и ориза. Разбъркайте до златисто около половин час. Сложете стафидите, солта и захарта.

Полейте с гореща вода и разбъркайте. Добавете джоджена, магданоза, копъра. Завийте лозовите сармички и наредете в тенджера.

Сипете вода до покриване на сармите, захар, сол и зехтин.

Постните сарми притиснете с чиния и варете за около час.

Поднесете постните лозови сарми по турски студени.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ами след като ги направя ще коментирам, сега прочетох рецептата
11.07.2023 22:49