Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Ислак Кек по турски

Ислак Кек по турски

Ислак Кек по турски
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
11/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Поканете съседите и ги посрещнете с този страхотен десерт по турска рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 и 1/2 в.ч.
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • какао - 3 с.л.
  • олио - 1 в.ч.
  • захар - 1 2/3 в.ч.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 пакетче
  • шоколадов сироп
  • какао - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • олио - 2/3 в.ч.
  • захар - 1 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 винена чаша = 150 мл

За да приготвите Ислак Кек по турски, най-напред разбийте захарта и яйцата (около 7-8 мин), като едновременно с това добавяте прясното мляко и олиото. Разбъркайте добре съставките.

Смесете всички сухи продукти и ги пресейте. Разбъркайте добре. Включете фурната на 180 °C да загрява и когато сте готови с разбъркването на течната и сухата смес, сложете турския кекс да се пече.

През това време в удобна тенджера смесете продуктите, необходими за приготвяне на шоколадовия сироп. Сложете на котлона за 5-6 мин. След като се свари, оставете да се охлади на студено.

Когато турският сладкиш е готов и още горещ, го разрежете на парченца - големината и формата са по ваше желание. Залейте със студения шоколадов сироп.

Ако желаете, може да напоите всяко парче поотделно с помощта на лъжица. Аз го направих, добавяйки по лъжичка прясно мляко.

Преди консумация сиропираният сладкиш трябва да престои в хладилник или на студено минимум за 3 часа или максимум за 10-12 часа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: