Начин на приготвяне
1 винена чаша = 150 мл
За да приготвите Ислак Кек по турски, най-напред разбийте захарта и яйцата (около 7-8 мин), като едновременно с това добавяте прясното мляко и олиото. Разбъркайте добре съставките.
Смесете всички сухи продукти и ги пресейте. Разбъркайте добре. Включете фурната на 180 °C да загрява и когато сте готови с разбъркването на течната и сухата смес, сложете турския кекс да се пече.
През това време в удобна тенджера смесете продуктите, необходими за приготвяне на шоколадовия сироп. Сложете на котлона за 5-6 мин. След като се свари, оставете да се охлади на студено.
Когато турският сладкиш е готов и още горещ, го разрежете на парченца - големината и формата са по ваше желание. Залейте със студения шоколадов сироп.
Ако желаете, може да напоите всяко парче поотделно с помощта на лъжица. Аз го направих, добавяйки по лъжичка прясно мляко.
Преди консумация сиропираният сладкиш трябва да престои в хладилник или на студено минимум за 3 часа или максимум за 10-12 часа.
Коментари
Благодаря за рецептата!