Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Панакота с пресни ягоди и мента

Панакота с пресни ягоди и мента

Панакота с пресни ягоди и мента
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Не си падате по тежки шоколадови десерти? То тогава тази панакота е перфектна за вас"

Необходими продукти

  • течна сметана - 250 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • желатин - 2 пакетчета (по 10 грама)
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • захар - 6 с.л.
  • ягоди - 400 грама пресни
  • мента - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете млякото и течната сметана в малка тенджерка, загрейте ги на умерен огън.

Добавете 3 лъжици захар и бъркайте от време на време. След разтопяването на захарта свалете от котлона.

Накиснете единия желатин в 50 мл вода и оставете да набъбне. Прибавете към леко охладената млечна смес и разбъркайте добре.

Намазнете леко формички и разпределете сместа. Сложете панакотата в хладилник, за да стегне добре.

Междувременно смелете в блендер ягодите - няколко оставете цели за украса на десерта.

Прехвърлете ягодовото пюре в тендера и посипете с останалата захар. Загрейте до разтопяване на захарта.

Прибавете предварително разтопения втори желатин и разбъркайте, оставете да се охлади.

Сипете ягодовото пюре върху стегналата млечна смес, охладете и обърнете в чинийки. Украсете с прясна мента и сервирайте.

Панакотата с пресни ягоди и мента е чудна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: