Начин на приготвяне
Използвани са турски кори на сач, като в един пакет (500 грама) има 6 кръгли кори. За този бюрек са използвани три, а ако искате да използвате всички, трябва да увеличите посочените продукти тройно.
Нарежете корите за баница на 4 правоъгълника - ще получите 12 броя кора. Сложете ги една върху друга.
Разбийте яйцата и прибавете към тях бакпулвера, олиото и млякото. Разбърквайте много добре след всеки продукт.
В отделен съд настържете кашкавала и натрошете сиренето.
Намазнете тава за печене с диаметър 28 см.
Върху всяка кора сипете по 2 лъжици от яйцата и разстелете равномерно сместа. В широкия край сложете кашкавал и сирене и навийте на руло. Полученото руло навийте на охлювче.
Сложете охлювчето в тава и процедирайте така с всички продукти. Полейте с останалата смес с яйца.
Нарежете маслото на 12 парченца, като сложите в центъра на всяко едно рулце.
Поръсете турската баница с маково семе (сусам).
Загрейте фурната на 180 градуса и оставете бюрекът да почине 15-тина минути.
Печете около 30 минути или до готовност.
Традиционният гюл бюрек е много вкусен.