Edin.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Традиционен гюл бюрек

Традиционен гюл бюрек

Традиционен гюл бюрек
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Разкошна турска баница с плънка"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • кори за баница - 250 грама (на сач)
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • яйца - 2 броя
  • плънка
  • кашкавал - 150 грама
  • сирене - 150 грама
  • масло - 50 грама
  • маково семе - за поръсване (или сусам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвани са турски кори на сач, като в един пакет (500 грама) има 6 кръгли кори. За този бюрек са използвани три, а ако искате да използвате всички, трябва да увеличите посочените продукти тройно.

Нарежете корите за баница на 4 правоъгълника - ще получите 12 броя кора. Сложете ги една върху друга.

Разбийте яйцата и прибавете към тях бакпулвера, олиото и млякото. Разбърквайте много добре след всеки продукт.

В отделен съд настържете кашкавала и натрошете сиренето.

Намазнете тава за печене с диаметър 28 см.

Върху всяка кора сипете по 2 лъжици от яйцата и разстелете равномерно сместа. В широкия край сложете кашкавал и сирене и навийте на руло. Полученото руло навийте на охлювче.

Сложете охлювчето в тава и процедирайте така с всички продукти. Полейте с останалата смес с яйца.

Нарежете маслото на 12 парченца, като сложите в центъра на всяко едно рулце.

Поръсете турската баница с маково семе (сусам).

Загрейте фурната на 180 градуса и оставете бюрекът да почине 15-тина минути.

Печете около 30 минути или до готовност.

Традиционният гюл бюрек е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: