Начин на приготвяне
Обелете и нарежете патладжаните по дължина. Посолете и ги сложете в купа, за да се отцеди горчилката от тях - най-добре за няколко часа.
Измийте и ги подсушете добре, след което ги изпържете в сгорещено олио.
Нареждайте пържените патладжани върху кухненската хартия, за да попие излишната мазнина.
Подредете ги в подходяща тава за печене.
Наситнете чесъна и лука, задушете ги в малко олио. Прибавете към тях настърганите домати и овкусете с подправките - сол, кимион, черен и червен пипер.
Оставете доматения сос да поври за кратко и го поръсете с магданоз.
Залейте патладжаните. Загрейте фурната на 200 градуса и печете имамбаялдъта за 30-тина минути или до готовност. Поръсете с магданоз и сервирайте.
Имамбаялдъта по рецепта на отец Епифаний от Света гора е много вкусна.