Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Имамбаялдъ с моркови

Имамбаялдъ с моркови

MarianeMariane
Новак
6944
Имамбаялдъ с моркови
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Вечерята ще е повече от прекрасна, щом сервираме Имамбаялдъ с моркови"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 - 4 бр.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • лук - 5 - 6 глави
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • пиперки - 4 - 5 бр.
  • чесън - 7 - 8 скилидки
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • домати - 4 - 5 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме ги и ги оставяме да постоят така 1 час, след което ги отцеждаме и пържим в 5-6 лъжици олио до зачервяване.

В останалото олио запържваме ситно нарязаните глави лук и настърганите моркови. Когато лукът и морковите омекнат, добавяме нарязаните на дребно пиперки, 1-2 домата, обелени и нарязани, както и дафиновия лист и скилидките чесън.

Оставяме ястието да поври десетина минути, за да изври част от течността, след което прибавяме дафиновите листа и ситно нарязания магданоз.

В дълбока тенджера слагаме пласт от пържените патладжани, а отгоре слагаме пласт от зеленчуковата смес. Повтаряме до изчерпване на продуктите. Отгоре завършваме с ред домати, нарязани на кръгчета.

Заливаме ястието с 1-2 к.ч. вода и задушаваме на тих огън до готовност на продуктите и изпаряване на цялата течност.

По желание можем да приготвим имамбаялдъ и във фурна. Поднася се студено.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: