Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Обикновен ръчен хляб по стара рецепта

Обикновен ръчен хляб по стара рецепта

Обикновен ръчен хляб по стара рецепта
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
2
"Едно време майките ни приготвяха хляба ето така - опитайте и вие"

Необходими продукти

  • вода - 390 г
  • брашно - 600 г
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 12 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Два пъти пресейте брашното през сито. Разтворете в малко вода захарта и маята. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете да втаса за известно време.

Сипете брашното в подходящ съд, направете дупка в средата и сипете сол и маята. Малко по малко сипвайте вода и замесете хлебно тесто.

Омесете го на набрашнена повърхност. Намазнете го и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло място да втаса.

Щом е готово, разделете на две части. Оформете хлебчетата като желание и ги поставете в предварително намазнена и покрита с хартия за печене тава. Оставете отново за половин час.

Сложете купа с топла вода във фурна и я включете на 240 градуса.

Печете домашния хляб до получаване на лек загар, после намалете на 200 градуса.

Обикновения ръчен хляб по стара рецепта оставете да си почине десет минути. След като изстине, го нарежете и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: