Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен гъст бял боб в глинен съд

Постен гъст бял боб в глинен съд

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"За хората, които не държат да хапват месце, предлагаме тази рецепта за постен боб, а останалите просто могат да си добавят някоя наденичка допълнително в порцията"

Необходими продукти

  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. червена + 1 бр. суха
  • боб - 600 г
  • люти чушки - 1 бр. суха
  • доматена салца - 1 к.ч.
  • зеленчукова бульон - 1.6 л
  • джоджен - 1/2 връзка
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • девесил - 2 листенца
  • сол
  • праз - 2 бр. бялата част
  • моркови - 2 бр.
  • тесто
  • вода
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предната вечер си накиснете боба. На следващия ден измийте и почистете праза, лука, морковите и чушката. Сипете ги в тенджера с вода. Добавете и сухата чушка към тях.

След като зеленчуците омекнат, сипете доматената салца, червения пипер и олиото.

Боба изцедете от водата, почистете го и го сипете в тенджера с нова вода колкото да го покрие. Когато кипне, прехвърлете боба в гърне без водата му.

Затворете гювеча и уплътнете с тесто от брашното и водата. Гответе боба на фурна за около час и половина-два. После махнете тестото, добавете лютата чушка, сол, джоджен и девесил.

След от десет минути, постният гъст бял боб в глинен съд е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: