Начин на приготвяне
Измийте и почистете вишните от дръжките и костилките. Изсипете ги в дълбока тенджера и сипете водата при тях.
Оставете на котлона да заври. Щом това стане, намалете котлона и варете половин час, после оставете настрана да изстинат.
С помощта на тензух прецедете отделения сироп от вишни. На литър се пада 1 кг захар. Ако и вашият е толкова, сипете захарта при сиропа на котлона.
Когато заври, намалете степента и разбъркайте за още 15 минути. Добавете 1 ч.л. лимонена киселина (за 1 л сироп). Оставете за около 4 минути.
Пригответе си чисти и сухи бутилки, в които да налеете сиропа. Затворете ги и обърнете наобратно. Оставете с капачката надолу, докато изстинат, така няма да имат нужда то заваряване.
Съхранявайте сиропа от вишни за зимата на проветриво и хладно място.