Начин на приготвяне
Белият бъз се измива добре, поставят се цветовете в дълбок съд. Сипва се захарта и се сипва вода.
Разбъркайте и сложете за 24 часа в хладилник, като разбъркване на няколко часа, за да се разтопи и усвои захарта.
Измийте хубаво лимони (5-6 бр. по желание). Нарежете ги заедно с кората на дребни парченца и ги сложете в съда с белия бъз. Разбъркайте и пак оставете за 24 часа.
След като времето отмине, прецедете сместа с цедка. Парченцата лимони, които останат, се изцеждат с тензух. Готовият сироп се си сипва в стъклени шишета с метални капачки.
Слагат се шишетата с капачките надолу в дълбока тенджера и се сипва вода само колкото да покрие капачките.
Оставете да заври за максимум 10 мин., извадете, подсушете и приберете.
Класическият сироп от бял бъз е със срок на годност до една година. Когато го консумирате, разредете с вода до постигане на желания вкус.
Ако пиете сироп от бъз през лятото, добавете резен лимон и няколко бучки лед.
*Количествата на продуктите в рецептата са достатъчни за приготвяне на 5 литра сироп.
Коментари