Начин на приготвяне
Аронията е плоден храст. Плодовете са тъмнолилави, тръпчиви и горчиви, но са много полезни за здравето.
Използват се за приготвяне на конфитюри, сиропи, сокове, вино.
В края на лятото и началото на есента плодовете узряват и са готови за приготвяне на така вкусния сироп.
Има няколко начина за приготвянето му, но аз ще приготвя сиропа по студения начин за да запазим полезните вещества в плода.
Обираме плодовете и ги измиваме обилно с течаща вода. Изчистваме от чепките. Смиламе ги през машинка за месо или намачкваме, за да се напукат, защото са с много твърда кожица.
Измерваме смляното количество плод с мярка литър и изсипваме в стъклен буркан. На литър плод слагаме кг захар. Засипваме плода и разбъркваме с дървена лъжица.
Покриваме буркана с марля-тензух и прибираме на тъмно и хладно за 48часа. През деня разбъркваме 1-2 пъти. Като изтекат 48 часа сместа се прецежда през гъста марля.
Отцедения сироп се налива в подходящи шишета и се вакумирва 3-4 мин. Готовия сироп може да разреждате според предпочитанията ви.
Направете си този сироп от арония и се насладете на вкуса и аромата.
Ако имаш още арония под ръка, опитай и рецептите ни за вкусно сладко от арония, страхотен ликьор от арония или домашен мармалад от арония.