Начин на приготвяне
Плодовете се почистват и измиват.
Сипват се в дълбока тенджера и се заливат с вода 4 чаени чаши.
Варят се да омекнат плодовете.
Охлажда се и се намачкват. Претриват се през цедка да се отделят семките и люспите. Ако е много гъста сместа, се долива с вода.
Добавя се захарта и пектинът, разтворен в топла вода.
Вари се до необходимата гъстота, като се проверява - в плитка чинийка се сипва и като изстине се преценява.
Другият вариант е да се изключи и да се остави да изстине и ако е редичко, отново се затопля и така докато се сгъсти.
Бърка се непрекъснато и се внимава да не загори сладкото от арония.
Накрая на варенето се прибавя лимонтозуто.
Готовият домашен мармалад от арония се пълни в бурканчета и се кипват за 2-3 мин.