Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Безглутенов хляб без месене

Безглутенов хляб без месене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Безглутенов хляб без месене
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Ако обичате да си похапвате хляб, но имате непоносимост към глутен, това е точната рецепта за вас"

Необходими продукти

  • оризово брашно - 270 г (микс от пълнозърнест и бял ориз)
  • брашно от тапиока - 170 г (може да се замести с царевично)
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 25 г жива
  • олио - 40 мл
  • яйца - 1 бр.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • псилиум - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този чуден хляб с мая олиото се загрява с 50 мл. от млякото до 90 градуса и в тях се разбърква за 10 секунди брашното от тапиока.

Оризовото брашно, бакпулверът и солта се сипват в купа и се прави кладенче, в което се слага попареното тесто от тапиока и псилиум.

Налива се останалото мляко, в което се натрошава маята със захарта.

Добавя се едно разбито яйце и всичко се разбърква добре до хомогенно тесто.

Тестото се оформя на кръгъл, леко сплескан хляб и се поставя в намазнена тава.

Поръсва се с оризово брашно и се правят няколко прореза по повърхността.

Тавата се покрива и оставя на топло, докато оформения хляб удвои обема си за около час и половина.

Безглутеновият хляб се пече на 200 градуса 10 минути и после фурната се намаля до 180 градуса за още 30 минути или до златист загар.

Охлажда се върху решетка и се сервира.

Добър апетит с Безглутенов хляб без месене!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: