Edin.bg»Рецепти»Баница»Спаначена баница със сирене и праз

Спаначена баница със сирене и праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Спаначена баница със сирене и праз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Тази вкусна спаначена баничка е начинът, чрез който да накарате всички вкъщи да хапват този толкова полезен спанак"

Необходими продукти

  • тесто
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 400 г + допълнително
  • вода - 160 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • сирене - около 350 г
  • праз - 200 г
  • спанак - 200 г пресен
  • олио - 50 мл
  • за мазане
  • краве масло - 100 г
  • свинска мас - 50 г
  • заливка
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 1 бр. голямо
  • кисело - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте брашното, добавете олиото, оцета, киселото мляко, яйцата и солта. Замесете тесто за баница, което трябва да премесите върху поръсена с брашно повърхност.

Оставете мекото и еластично тесто да втаса за около половин час.

През това време запържете наситнения праз за 3-4 мин., после добавете спанака, също нарязан, малко сол и разбъркайте. След като спадне и омекне, се дръпва от котлона.

Разделете готовото тесто на няколко топки, достатъчно, че да се съберат в тавата. Аз направих 7 топки, които разточих в правоъгълна форма с размери 22 х 33 см.

Всяка топка потопете в смес от разтопени масло и мас и разточете на тънка кора. Сложете в намазнена тава. Поръсете с малко мазнина отново и после с натрошено сирене. Редувайте по този начин.

Последната кора от спаначената баница се поръсва с мазнина. Разрежете на квадрати.

Пригответе заливката за баницата и залейте. Печете за 25 мин. на 190 градуса. Напръскайте леко с вода и покрийте с алуминиево фолио, ако е потъмняла.

Печете баницата с праз още 15-20 мин. на 165 градуса.

Щом спаначената баница със сирене и праз е готова, завийте с кърпа и оставете да почине около 15 мин. Сервирайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: