Начин на приготвяне
В голяма купа пресейте брашното, добавете олиото, оцета, киселото мляко, яйцата и солта. Замесете тесто за баница, което трябва да премесите върху поръсена с брашно повърхност.
Оставете мекото и еластично тесто да втаса за около половин час.
През това време запържете наситнения праз за 3-4 мин., после добавете спанака, също нарязан, малко сол и разбъркайте. След като спадне и омекне, се дръпва от котлона.
Разделете готовото тесто на няколко топки, достатъчно, че да се съберат в тавата. Аз направих 7 топки, които разточих в правоъгълна форма с размери 22 х 33 см.
Всяка топка потопете в смес от разтопени масло и мас и разточете на тънка кора. Сложете в намазнена тава. Поръсете с малко мазнина отново и после с натрошено сирене. Редувайте по този начин.
Последната кора от спаначената баница се поръсва с мазнина. Разрежете на квадрати.
Пригответе заливката за баницата и залейте. Печете за 25 мин. на 190 градуса. Напръскайте леко с вода и покрийте с алуминиево фолио, ако е потъмняла.
Печете баницата с праз още 15-20 мин. на 165 градуса.
Щом спаначената баница със сирене и праз е готова, завийте с кърпа и оставете да почине около 15 мин. Сервирайте.