Начин на приготвяне
Агнешкото бутче се измива и се подсушава добре в тавичка. По желание се правят и прорези по повърхността и от двете страни.
След това в малка купичка се приготвя смес от сол, вода, зехтин, лимонов сок и вино, с която се залива месото, като преди това хубаво се натърква с черен пипер, джоджен, сол и ментови листа.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 220 °C фурна за 30 минути, след което бутчето се обръща и се пече за около 2 часа на 180 °C.
През това време картофите се режат на едро, а чесънът се обелва и нарязва на филийки.
Тавичката се изважда от фурната, долива се в нея още малко вода и отстрани до месото се разпределят маслините, картофите, чесънът и маслото. В прорезите също се слага масло и чесън.
Това вкусно печено агнешко се покрива отново с фолио и се връща обратно във фурната на 200 °C за около 15 минути.
След това се маха фолиото и се пече до златисто.
Печеното агнешко с маслини и картофки е готово.
Добър апетит!