Edin.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Класическа точена баница

Класическа точена баница

МариянаМарияна
Новак
252k
Класическа точена баница
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Точената баница по класическа рецепта си остава най-любимата българска закуска и на малки, и на големи"

Необходими продукти

  • за тестото
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - 3 ч.ч.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 с.л. + за намазване на тавата и корите
  • жълтък - за намазване
  • сусам - за поръсване
  • за плънката
  • кисело мляко - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • крема сирене - 50 г
  • сирене - 160 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава, в средата направете кладенче и сложете вътре топлата вода, олиото, оцета и солта.

Замесете си едно меко и еластично тесто и го разделете на 3 равни топки.

Намажете всяка една с олио и я покрийте с кърпа, за да не съхне.

Разточете ги с дървена точилка върху набрашнен плот на много тънка кора.

За приготвянето на плънката смесете в купичка киселото мляко, яйцата, солта, крема сиренето и предварително натрошеното сирене.

Разбъркайте я добре.

Намажете всяка една тънка кора с малко мазнина и след това сложете от яйчената плънка.

Навийте ги на руло в намазнена кръгла тава - отгоре ги поръсете с малко олио и ги намажете с разбит жълтък. По желание поръсете витата баница със сусам.

Сложете класическата точена баница да се пече в предварително загрята на 200 °C фурна до готовност.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: