Начин на приготвяне
Обелете и почистете ябълката от семките, след което я наситнете. Изстискайте сока от половината лимон и го разбъркайте с ябълката.
Наситнете орехите, оставете ги настрана. Разбийте омекналото масло със заахарта до получаване на пухкаво кремче.
Чукнете към крема яйцата - едно по едно, като не спирате да бъркате. Първо изчаквайте да се усвои едното яйце и чак тогава добавяйте следващото.
Добавете канелата, щипката сол и рома. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на порции. Продължете да разбивате до получаване на хомогенна смес.
Прибавете ябълките и орехите и прехвърлете сместа във форма за кекс, която сте намаслили и набрашнили предварително.
Загрейте фруната на 180 градуса и печете кекса около 35 минути или до готовност.
Охладете и извадете от формата, оставете кекса да се доохлади върху решетка.
Ябълковият кекс с ром и канела е готов.