Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Боровинков кекс с масло и ром

Боровинков кекс с масло и ром

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Боровинков кекс с масло и ром
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Ароматен и вкусен маслен кекс, който ще прави чудна компания на сутрешното ви кафенце"

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр. L - XL (250 грама)
  • брашно - 250 грама
  • тъмен ром - 100 мл
  • захар - 250 грама
  • масло - 250 г меко
  • ванилия - 2 прахчета (по 0.2 г)
  • сушени червени боровинки - 150 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • бакпулвер - 15 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сушените боровинки в рома за няколко часа, а най-добре за цял ден.

Разбийте маслото с ванилията и захарта на пухкав крем. Започнете да добавяте яйцата - едно по едно, като не спирате да разбивате.

Към крема добавете отцедения от боровинките ром и настърганата лимонова кора.

На части сипете пресятото брашно със солта и бакпулвера. Разбърквайте с шпатула, за да няма бучки.

Оваляйте накиснатите боровинки в лъжица брашно и ги изтръскайте хубаво.

Прибавете ги към кексовата смес и разбъркайте леко.

Намазнете и набрашнете кексова форма и сипете вътре сместа.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете кекса до готовност - около 50 минути.

Оставете готовия кекс да се охлади леко и го поставете върху решетка, за да изстине напълно.

Боровинковият кекс с масло и ром е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: