Начин на приготвяне
Накиснете сушените боровинки в рома за няколко часа, а най-добре за цял ден.
Разбийте маслото с ванилията и захарта на пухкав крем. Започнете да добавяте яйцата - едно по едно, като не спирате да разбивате.
Към крема добавете отцедения от боровинките ром и настърганата лимонова кора.
На части сипете пресятото брашно със солта и бакпулвера. Разбърквайте с шпатула, за да няма бучки.
Оваляйте накиснатите боровинки в лъжица брашно и ги изтръскайте хубаво.
Прибавете ги към кексовата смес и разбъркайте леко.
Намазнете и набрашнете кексова форма и сипете вътре сместа.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете кекса до готовност - около 50 минути.
Оставете готовия кекс да се охлади леко и го поставете върху решетка, за да изстине напълно.
Боровинковият кекс с масло и ром е готов.