Начин на приготвяне
Почистваме си петела, измиваме и подсушаваме добре.
В тавичка го поръсваме обилно със черен и червен пипер, кимион, сол и изсушения ситно стрит розмарин.
Преди да поръсим, предварително го намазваме с маслото.
Правим си разрези на няколко места по петела и слагаме обелени скилидки чесън.
Оставяме поне за един час, за да се маринова.
През това време си почистваме картофите, морковите и лука.
Морковите нарязваме на колелца, лука на по-едро, а картофите на средни кубчета.
Поставяме петела в тава и пълним с морковите и лука.
Поставяме пълнения петел в тава и покрай него разпръскваме картофите.
Наливаме 2 чаши вода и покриваме с алуминиево фолио.
Слагаме на средна решетка и печем на вентилатор във фурната на 220 градуса за около час.
Тавата изваждаме и оставяме домашния петел на фурна да се запече до желания загар.