Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Домашен петел на фурна

Домашен петел на фурна

Домашен петел на фурна
Снимка: Стоянка Русенова
4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Пълнен домашен петел на фурна - невероятно крехък деликатес, който препоръчваме да опитате"

Необходими продукти

  • петел - 2 кг домашен
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • масло - за намазване
  • чесън - 9 скилидки
  • кимион - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • розмарин - 1/2 к.л. сушен
  • чубрица - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме си петела, измиваме и подсушаваме добре.

В тавичка го поръсваме обилно със черен и червен пипер, кимион, сол и изсушения ситно стрит розмарин.

Преди да поръсим, предварително го намазваме с маслото.

Правим си разрези на няколко места по петела и слагаме обелени скилидки чесън.

Оставяме поне за един час, за да се маринова.

През това време си почистваме картофите, морковите и лука.

Морковите нарязваме на колелца, лука на по-едро, а картофите на средни кубчета.

Поставяме петела в тава и пълним с морковите и лука.

Поставяме пълнения петел в тава и покрай него разпръскваме картофите.

Наливаме 2 чаши вода и покриваме с алуминиево фолио.

Слагаме на средна решетка и печем на вентилатор във фурната на 220 градуса за около час.

Тавата изваждаме и оставяме домашния петел на фурна да се запече до желания загар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: