Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Гювеч»Печена кокошка със зеленчуци с глинен съд

Печена кокошка със зеленчуци с глинен съд

ЗориЗори
Новак
15515k
Печена кокошка със зеленчуци с глинен съд
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Всеки месец има празници, за които си заслужава да приготвите една такава печена кокошка със зеленчуци"

Необходими продукти

  • кокошка - 1
  • грах - 2 пакета замразен х 450 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • зелен лук - 1 връзка
  • моркови - 3
  • олио - 50 мл
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • вода - или домашен пилешки бульон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете кокошката и я измийте старателно. Овкусете я със сол и черен пипер, след което я намажете добре от всички страни със смес от олиото и счукания чесън.

Почистете лука и зеления лук, наситнете ги. Обелете чесъна и го нарежете на шайби, морковите - на кубчета.

Прехвърлете зеленчуците в предварително намаслен гювеч и ги поръсете с кимион, сол и черен пипер. Прибавете замразения грах и около 500 мл домашен пилешки бульон или топла вода.

Разбъркайте и добавете кокошката. Сложете капака на гювеча и го сложете в студена фурна. Включете на 250 градуса и след 30-тина минути намалете на 200 градуса.

Печете кокошката около 2 часа или до готовност на месото.

Печената кокошка със зеленчуци с глинен съд е много вкусна.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: