Начин на приготвяне
Почистете кокошката и я измийте старателно. Овкусете я със сол и черен пипер, след което я намажете добре от всички страни със смес от олиото и счукания чесън.
Почистете лука и зеления лук, наситнете ги. Обелете чесъна и го нарежете на шайби, морковите - на кубчета.
Прехвърлете зеленчуците в предварително намаслен гювеч и ги поръсете с кимион, сол и черен пипер. Прибавете замразения грах и около 500 мл домашен пилешки бульон или топла вода.
Разбъркайте и добавете кокошката. Сложете капака на гювеча и го сложете в студена фурна. Включете на 250 градуса и след 30-тина минути намалете на 200 градуса.
Печете кокошката около 2 часа или до готовност на месото.
Печената кокошка със зеленчуци с глинен съд е много вкусна.